tiistai 9. joulukuuta 2008

Briketti-patalappu -ohje

Työharjoittelussa löysin eräästä vanhasta virkkausmallikirjasta hauskan kolmella erivärisellä langalla virkattavan mallin ja ajattelin kokeilla sitä patalappuun. Tykästyin kuvioon ja joutuisaan työtapaan, joten ajattelin kirjoitella ohjeen ylös. Tähän patalappuun saa hyvin menemään langanloppuja. Kokoa saa helposti säädeltyä lisäämällä tai vähentämällä mallikertoja tai käyttämällä paksumpaa / ohuempaa lankaa. Mallikerran pylväät virkataan alla oleviin pylväisiin niin, että edellisen kerroksen ketjusilmukat jäävät pylväiden sisään piiloon.

Näissä patalapuissa ei ole väliä, vaikka langat eivät olisikaan ihan samanpaksuisia, kaikki nöttöset vaan käyttöön!



Briketti-patalappu

Koko: n. 19 x 19 cm

Langat: Kolmea eriväristä villalankaa (paksuus noin 7-veljestä), kutakin n. 10 g, reunusväriä hieman enemmän

Koukku: Virkkuukoukku nro 4 tai käsialan mukaan

Virkkaa värillä A ketjusilmukoita 4:llä jaollinen määrä + 2 kjs (=30 kjs). Tee vielä 2 kjs, käänny

1. krs:
1 p 4. kjs:aan koukusta lukien, * 2 kjs, jätä väliin 2 kjs, 2 p, toista *:stä kerros loppuun. Yhdistä lanka B viimeiseen pylvääseen.

2. krs:
Virkkaa langalla B 2 kjs, * 1 p kumpaankin väliin jätettyyn kjs:aan 1. krs:lla, 2 kjs, toista *:stä kerros loppuun, päätä ps:lla ensimmäisen rivin kolmanteen kjs:aan. Yhdistä viimeiseen s:aan lanka C.

3. krs:
Virkkaa langalla C 3 kjs, 1 p kumpaankin väliin jätettyyn pylvääseen edellisellä kerroksella, * 2 kjs, 1 p kumpaankin väliin jätettyyn pylvääseen edellisellä krs:lla, toista *:stä kerros loppuun ja liitä lanka A viimeiseen s:aan.

4. krs:
Virkkaa langalla A samoin kuin 2. krs, mutta virkkaa pylväät edellisten kerrosten pylväisiin niin, että 3 krs. ketjusilmukat jäävät niiden sisään. Virkkaa aina 1 krs kullakin värillä. Toista kerroksia 3 ja 4.

- Toista mallivirkkausta, kunnes patalappu on neliö
- Viimeistele virkkaamalla kiinteitä silmukoita lapun ympäri. Tee samalla ripustuslenkki nurkkaan
- Päättele langanpäät huolellisesti
- Höyrytä valmis patalappu kevyesti

Mallivirkkaus kirjasta: Virkkaus, Weilin & Göös (1983)


Jätäthän kommentin, jos kokeilit ohjetta. On kiva saada palautetta : )

maanantai 24. marraskuuta 2008

Nukenpeitto isoäidinneliöistä

Löysin tuossa lankavarastoani penkoessa nipun virkattuja luonnonvalkoisia ja liloja tilkkuja. Joskus olin aikani kuluksi kai aloitellut vauvan peittoa, mutta kas kummaa, oli tainnut vähän jäädä kesken. Nyt sitten inspiroiduin noista tilkuista uudelleen, virkkasin kaksi lisää ja yhdistelin ne nukenpeitoksi. Palojen yhdistely oli vähän tuskaisaa, sillä tilkut olivat ihan eri kokoisia! Reunaan virkkasin muutaman kerroksen kiinteitä silmukoita ja tuollaisia "simpukoita".

Ihan tasainen tuosta peitosta lopulta tuli, vaikka yhdistellessä meinasi usko loppua muhkuroihin. Käytin peiton lavuaarissa pesulla ja pingottelin saunan lauteille kuivumaan, niin sileni kaikki muhkut. Ajattelin ommella tuohon vielä vuorin tässä kun kiireiltään ehtisi.




Nuken peitto

Ohje: Omasta päästä (neliöiden ohje mm. Viivin Virkkausnetti)

Lanka: Novita Wool, luonnonvalkoinen ja Bambino, lila

lauantai 15. marraskuuta 2008

Missio: lankavarasto pienemmäksi I

Joku aika sitten päätin taas päästä noista kymmenistä seiskaveikka-keristä eroon ja menihän sitä muutama kerä näihin seuraaviin. Lapasista tuli omaan käteen liian kapeat, mutta eiköhän ne löydä tiensä jonkun pienikätisemmän luokse.

Virkatti kolmiohuivi oli sopivan aivotonta tekemistä kouluun välitunneille.




Ailin lapaset

Ohje: Ullaneule

Lanka: Novita 7 veljestä, punainen ja ruskea




Virkattu kolmiohuivi

Ohje: Joka Tyypin Virkkauskirja

Lanka: Novita 7 Veljestä, punainen

Villakukkaa ja Talvi-lankaa

Vihdoinkin sain itseni parvekkeelle kuvailemaan neulomuksiani. Hämärä päivä taas vaihteeksi, sisällä ei olisi tullut mitään ilman salamaa kuvaamisesta. Ensimmäisessä kuvassa on Eevin päiväkerhossa tekemä lyhty ja taas yksi kukkanen : )

Toisen kuvan setin tein yhtä sukan kärkeä vaille valmiiksi syyslomareissulla. Sukista tuli ehkä himpun pienet, mutta pitää koittaa vähän venytellä. Oli mukavaa lankaa neuloa; kirjoneulemainen lopputulos, eikä yhtään ylimääräistä lankaa pääteltävänä!



Virkattu kukka

Ohje: Garn Studio
Lanka: Vyötteetön mohair



Sukat

Ohje: Novita talvi 2008
Lanka: Nalle Four Seasons Talvi

Lapaset

Ohje: Novita talvi 2008
Lanka: Nalle Four Seasons Talvi

perjantai 14. marraskuuta 2008

Virkattuja kukkasia

Innostuin tänään harjoittelupakalla virkkailemaan langanlopuista kukkia muiden hommien ohessa. Valmistui noin kymmenen eri väristä ja eri paksuisista langoista tehtyä. Ylemmässä kuvassa olevaan kukkaan liitin pellavakankaasta lehdet, jotka ompelin kiinni kukkaan. Lehtien alle liimasin vielä huopapalasen ja ompelin hakaneulan. Voi kiinnittää helposti esim. laukkuun tai takkiin : )




Virkatut kukat

Ohje: Drops Design
Lanka: Sekalaiset langanloput

lauantai 8. marraskuuta 2008

Lumimarja -taulu



Keittiö iltavalaistuksessa

Sain aamulla hirmuisen inspiraation, että nyt olisi tehtävä keittiön seinälle taulu. Olen jo pitemmän aikaa haaveillut, että tekisin kankaalla päällystäen sisustustaulun ja nyt sen sitten toteutui. Käytiin ostamassa 5 cm paksu styrox-levy ja sahattiin se kokoon 70 x 120 cm. Kankaaksi hommasin 100 x 150 cm Marimekon Lumimarjaa , värinä lähinnä taitaa olla kaakaonruskea. Kankaan silitin ja pingotin nuppineuloilla styroxin päälle. Siinäpä se sitten olikin : ) Ihan kaunis tuli, vaikka itse sanonkin.

Kuva on hieman huono, kun ei meinannut valo riittää ilman salamaa kuvailuun ja liinakin on huonosti silitetty, mutta elekee välittäkö. Otan paremman kuvan joskus päivänvalossa : D

lauantai 20. syyskuuta 2008

Syysneuleita 2008

Vihdoinkin sain kuvailtua viimeisimpiä neuleitani. Wool-lapaset syntyivät jo keväällä ja kaveriksi neuloin yhden liian suuren sukan jälkeen juuri passelin kokoiset sukat ipanalle. Kaksi huivia on neulottu mohair-langoista samalla ohjeella kahdella ja kolmella mallikerralla. Kuvat on hieman hätäisesti otettu, joten pahoittelen huonoa sommittelua.




Wool-lapaset

Ohje: Novitan Muksu-extra

Lanka: Novita Wool Sävy beige

- - -

Raitavarsisukat

Ohje: Novitan nettisivut

Lanka: Novita Wool Sävy beige ja oranssi Maija-lanka
. . .



Roosa Feather and Fan Scarf


Lanka: Novita Rose Mohair roosa



Vihreänkirjava Feather and Fan Scarf


Lanka: Schoeller&Stahl Elfin color vihreäkirjava

sunnuntai 6. heinäkuuta 2008

Ensiaskeleeni neulojana

Löysin Niiralassa käydessäni ihkaensimmäisen neuleeni : ) Lankoina Saara-mummon jämiä ja malli tiettävästi omasta päästä. Hämmästyttävää yhdennäköisyyttä Italian lippuun on kuitenkin havaittavissa, joten olen saattanut siitä innoitusta hakea. Reunat olen huolitellut virkaten kiinteitä silmukoita ja niiden päälle nirkkoja. Ripustuslenkkikin löytyy. Ikää minulla oli tämän tehdessä noin kuusi vuotta, joten parikymmentä vuotta on ehtinyt tämän vääntämisestä vierähtää.

Neulomiseen minulla oli hurja kiinnostus jo 4-5 -vuotiaana ja monta kertaa kävinkin kinuamassa Saara-mummoltani, että hän opettaisi minut neulomaan sukkaa. Mummo kuitenkin sanoi, että viisivuotiaana hän opettaa minut ensin virkkaamaan, sillä se oli hänen mielestään helpompaa. Vuoden siinä patalappuja väänsin virkkaamalla, vaihtelevalla menestyksellä ja sitten 6-vuotissyntymäpäivänäni menin mummon luokse, että nyt mie haluan oppia neulomaan.

Siitä se hulluus sitten lähti. Muistan vieläkin, kun oikein jännitti neuloa tätä patalappua hikisin sormin, ettei vaan silmukat olisi pudonneet, kun niitä oli niin kamalan paljon :)


Jatkoin patalappujen tekoa ja jossain vaiheessa alkoi nukenvaatteiden tehtailu. Barbielle sai kivan neulemekon suorakaiteesta kappaleesta, joka ommeltiin pitkältä sivulta pötkyläksi. Ala-asteajoilta mieleen jääneitä neuletöitä oli ensimmäinen viininpuna-sininen kaulahuivini, josta tuli ihan kamalan pitkä, ainaoikein-neule näet venyi ja venyi käytössä. Neuloin myös iloisenkirjavan, muhkean kaulahuivin seiskaveikan jämistä, se on vieläkin pakkasneuleena käytössä vanhemmillani.

Koulussa ensimmäinen neuletyöni oli pinkki-valkoiset tossut, jotka neulottiin tasona ainaoikeinneuleella ja joustimella ja lopuksi ommeltiin saumat kantapään taakse ja jalkapöydän päälle. Vähän huvittavaa katsella näitä ensimmäisiä tekeleitä; ei aina ihan raidat yhtä leveitä taida olla, kunhan on sinne päin!


Lapasten neulomisesta tykkäsin ja niitäkin tuli tehtyä myös kotona. Ensimmäiset lapaset koulussa neulottuna olivat sinipunaiset tumput, joissa on aika kivan muotoinen kärkikavennus. Värien valinnasta en sano mitään :)



Yläasteella oli vuorossa sukka kaikkine kantapäineen ja käsityötunnilla tehdyt sini-valkoraidalliset sukat pidin ihan puhki. Kotona tuli tehtyä mm. puna-vihreä-harmaat "joulusukat", joiden kärkikavennukset menevät miten sattuu boheemilla tyylillä :D Sitten olikin vuorossa villapaita.. joka ei ole vieläkään valmis. Pelotti ihan, saanko koko käsityön numeroksi nelosen, kun ei se kirjokuvioinen kalastajaneule vaan valmistunut. Käsialakin löystyi etukappaleen yläreunaa kohti ja monesti lensivät puikot nurkkaan. Opettajani Raija Multanen oli kuitenkin niin kiltti, että antoi minun tehdä yksivärisen takakappaleen neulekoneella, joten loppujen lopuksi sellainen hihaton villapaita siitä taisi tulla. Olen piilottanut sen niin hyvin, etten ole koko tekelettä sen koommin nähnytkään. Kirjoneuleet olivat arvatenkin epäsuosiossa seuraavina vuosina, enkä ole vieläkään oikein sinut sen tekniikan kanssa, täytyy myöntää.

Tässä pieni muistelma neule-elämäni alkuajoilta. Paljon sain onnistumisen elämyksiä ja ihanan harrastuksen toivon mukaan koko elämäkseni :)

(lisäilen kuvia sitä mukaa, kun löydän näitä ensimmäisiä neuleita käsiini)

maanantai 26. toukokuuta 2008

Lorukortti-askartelua

Osallistuin lorukorttivaihtoon tuossa joku aika sitten ja tässä on tulos : ) Värkkäsin kuusi tällaista korttia ja nyt odotellaan, milloin tulee minullepäin muiden tekemiä kortteja. Pitäis jossain vaiheessa ommella kunnollinen lorupussikin, niin vähän ajan päästä olis Eevin kanssa kiva leikkiä "Kuka saa, kuka saa, lorupussiin kurkistaa..."



Valkoinen bambuhuivi

Neuloin iltaisin tytön nukkuessa tällaisen huivin 50-vuotislahjaksi tuttavalle. Lopputulokseen olen tyytyväinen, lanka on oikein pehmeää ja malli oli nopeaa neuloa. Törmäsin ohjeeseen netissä ja lankana oli Novita bambu valkoisena. Tein huivin nelosen bambupuikoilla. Näköjään Bambu on nyt suosiossa täällä.



Feather and Fan Scarf

Ohje: langankierre -blogi
Lanka: Novita Bambu

perjantai 9. toukokuuta 2008

Kestovaippailua

Enpä olekaan tänne vielä kirjoitellut tästä meidän kestovaippaharrastuksesta. Silloin kun Eevi syntyi, oli heti tarkoitus ruveta kestoilemaan harsojen ja villahousujen kanssa. No kuinkas ollakaan, ei oikein mami jaksanut yhtään ylimääräistä pyykkikappaletta, joten harsot jäivät toimimaan mm. puklurätteinä. Seuraavaksi kokeiltiin Popolinin Easy Fix AIO -vaippoja, jotka olivat ihan älyttömän kankeat. Tytön jalat sojottivat sivuille päin, kun vaipat laitettiin päälle ja niinpä sa nekin jäädä laatikon pohjalle maleksimaan.

Nyt sitten tämän vuoden puolella kestoilukärpänen iski uudestaan ja hankin ensin pari Ipanat-taskuvaippaa ja sen jälkeen Myllymuksujen taskuvaippoja, jotka ovat käytössä osoittautuneet oikein ihaniksi. Itse olen tehnyt muutaman sisävaipan, joiden materiaalina on ollut college ja fleece. Niitä ei ole tullut pahemmin käytettyä, kun ei ole tarpeeksi ohkaisia villavaippahousuja. Pitäisi neuloa sellaiset, kun tuota hahtuvaakin on muutama kiekko odottelemassa inspiraatiota.

Uusimmat tekeleet

Tuossa on uusimmat ompelukseni, eli taskuvaipat, joiden päällys on kosteudenpitävää Pul-kangasta ja sisäpuoli hamppucollegea. Oikein pehmeät vaipat tuli. Lisäksi ompelin bambu- ja mikrofroteesta taiteltavia imuja. Noita kankaita on vielä kahteen punaiseen ja kahteen norsukuviolliseen vaippaan, joten pitäisi tässä taas joku päivä vähän ahkeroida.

Norsuvaippa oli tänään mukanani pääsykokeissa. Hain Käsi- ja taideteolliseen tekstiiliartesaaniksi, saa nyt nähdä, miten käy. Kovasti ainakin haastattelijat olivat kiinnostuneita ja kehuivat vaippaa hyvin tehdyksi. Harmi vaan, että yhdessä saumassa kone vähän turasi, enkä jaksanut sitä alkaa purkamaan, mutta eipä tuo näköjään kamalsti haitannut. Punaisessa vaipassa kone teki tepposet etutarran kohdalla, joten se pitää vielä korjata, kun seuraavan kerran otan koneen esille. Tuossa koneessa on kyllä jotain häikkää, kun turaa koko ajan. Olen sitä koittanut putsaillakin, mutta ei näytä siitä johtuvan. Pitänee vielä tutkia asiaan ja sitten viedä huoltoon, jos ei meinaa pelittää.

Lopuksi vielä vaippohin ja vähän muuhunkin liittyviä kuvia:

Hyvin sopii verhoon Myllymuksujen vaippa : )