torstai 29. tammikuuta 2015

Harmaa torkkupeitto




Harmaa Andes -langasta virkattu peitto on valmis. Ohje on napattu Erika Knightin kirjasta Tyylikkäät silmukat. Oli hyvin selkeät ohjeet, joten tämä peitto onnistuu varmasti vasta-alkajaltakin. Muhkea lanka ja 8 mm koukku yhdistettynä yksinkertaiseen virkkausmalliin oli yllättävän joutuisaa virkattavaa, vaikka peitolle tulikin reilusti kokoa (167 x 127 cm). Yhdessä illassa virkkasi noin parinkymmenen sentin suikaleen, eli parin kerän verran. Lopputulokseen olen oikein tyytyväinen; sopii kodin väreihin ja käytössä on suloisen lämmin ja pehmeä.



Mallivirkkausta kutsuttiin kirjassa köysivirkkaukseksi, reunus on virkattu puolipylväillä. Varasin reunuksen tekoon kolme viimeistä kerää ja mitoitus oli juuri passeli, sillä lankaa jäi vain 40 cm pätkä. Ei siis käytännössä yhtään jämälankaa!


Harmaa torkkupeitto

Lanka: DROPS Andes mix, tummanharmaa (0519), 1 470 g
Koukku: 8 mm metallivirkkuukoukku
Koko: 167 x 127 cm
Ohje: Erika Knight, Tyylikkäät silmukat -kirja

Köysivirkkaus
1. krs: 1 p 4. kjs:aan koukusta laskien, 1 kjs, 1 p seur. kjs:aan, *jätä väliin 1 kjs, 1 p seur. kjs:aan, 1 kjs, 1 p seur. kjs:aan, toista *:stä viim. kjs:aan, 1 p viim. kjs:aan lopussa, käännä työ.

2. krs: 3 kjs (=1. p), virkkaa [1 p, 1 kjs, 1 p] kaikkiin 1 kjs:n ketjuihin krs loppuun, 1 p 3 kjs:n ketjun päälle krs:n lopussa, käännä työ.

torstai 22. tammikuuta 2015

Löytöjä lankalaatikosta


Sukkalankoja etsiessäni käteen osui vähän isompi satsi (15 kerää, à 100 g) Drops Andes -lankaa. Olin muutama vuosi sitten ajatellut tehdä siitä palmikkoneuletakin, mutta ilmeisesti inspiraatio oli häipynyt jo ennen silmukoiden luomista. Uutta virkkauskirjaa selaillessa huomasin mukavan torkkupeiton mallin, joka samantien yhdistyi mielessäni harmaaseen lankakasaan.

Saa nähdä, kuinka pitkälle lanka riittää, sillä yhdestä kerästä virkkailee kuvassa näkyvän, noin kymmenen sentin suikaleen. Onneksi kyseistä lankaa ja väriä näyttää olevan vielä lankakauppiaitten hyllyillä saatavilla, jos vaikka joutuu lisää hommaamaan. Ihanan pehmeää ja muhkeaa tuo lanka on työstää, harmillisesti vain meinaa kurkkua kutittaa tuo löyhäkierteisen langan pölinä. Suloisesti lämmittää jo tekovaiheessa tämä 65 % villaa ja 35 % alpakkaa sisältävä peitonalku, täytyy myöntää.


Samalla langanpenkomisretkellä löytyi myös neljä tupsukehikkoa avaamattomassa paketissaan ja lisää raitalankaa. Annoin tyttärilleni luvan valita langat ja tupsujen teko sai alkaa. Hauskaa pakkaspäivien puuhaa tuntui olevan, erityisesti kohta viisivuotiaasta, joka ei ole langasta vielä malttanut innostua samaan tapaan kuin ekaluokkalainen isosiskonsa. Esikoinen virkkaa sujuvasti ketjua, harjoittelee kiinteitä silmukoita, ompelee pykäpistoja sekä kirjoo vohvelille ja huopakankaalle.

Osa valmiista tupsuista

lauantai 17. tammikuuta 2015

Broken seed lämpimillä väreillä


Muuttohommia puuhatessa tuli lankalaatikoissa vastaan jos jonkinlaista raitalankaa, joiden neulominen on vaan inspiraation puuttuessa jäänyt. Mietiskelin, miten pätkävärjätyn langan neulomisesta saisi vähän mielenkiintoisempaa ja muistinkin törmänneeni neuleblogeissa Broken Seed Stitch -mallineuleeseen, tähän vinkin nappasin Pilvisenä Päivänä -blogista. Mitään ohjeita en erityisemmin alkanut tutkimaan. Ohjeeksi riitti tällä kertaa, kun kerrottiin, että vuorotellen kirjava ja yksivärinen kerros, toisella helmineuletta, toisella sileää. Kuvasta päättelin, että kirjava lanka on se, jolla neulotaan helmineuletta ja aloin neulomaan.


Edellisistä sukista jäi sinapinväristä Nallea vajaa kerä, joten ajattelin käyttää sen Kukkaketo Krassin kaverina. Tulikin aika syksyisen ja lämpimän värinen kokonaisuus tästä yhdistelmästä. Silmukoita näissä on 56 varressa, ovat vähän reilun kokoiset omaan jalkaani, toivottavasti sopivat saajalleen. Kantapään tein vahvistettuna ja kärkeen sävelsin sädekavennuksen. Nämä sukat olivat oikein joutuisat neuloa ja toiset eri sävyisillä langoilla onkin jo puikoilla tulossa.


Broken Seed Stitch -sukat

Langat: Novita Nalle sinappi (288) ja Nalle Kukkaketo krassi (847), yhteensä 96 g
Puikot: 2,5 mm Knit Pro -sukkapuikot
Koko: n. 41
Ohje: Broken Seed Stitch Socks (Ravelry)


Posti toi äsken muutaman kirjan, jotka tilasin itselleni hieman jälkikäteisenä joululahjana. Näistä on helppo inspiroitua!


Kovasti alkoi houkuttamaan kirjoneuleet ja kirjovirkkaus, joihin neuvoja ja innoitusta löytyy Sukupolvien Slimukat -kirjasta. Olen ollut aina kiinnostunut vanhoista ja perinteisitä käsityömalleista, joihin olen tutustunut erityisesti karjalaisten mummojeni kautta. Aion ottaa tämän kirjan mukaan, kun menen seuraavan kerran mummojani tapaamaan, josko tästä löytyisi heille lapsuudesta tuttuja mallejakin.

Lankaleikki -kirjassa on kauniita ja oivaltavia neuleita. Haaveissani olisi vielä joku päivä venyttää pitkäjänteisyyttä kokonaisen neulevaatteen loppuun saattamiseen, joten nämä saumattomasti neulotut mallit kyllä viehättävät. Kirja on myös kaunista katseltavaa kahvikupposen äärellä.

Tyylikkäät silmukat -kirjassa on muutamia toteuttamiskelposia malleja, joissa kaikissa on käytetty hyvin maanläheisiä sävyjä ja yksinkertaista muotokieltä. Olin vähän pettynyt siihen, että melkein puolet kirjasta on perustekniikoiden selostamista. Ohjeet ovat kyllä hyvin selkeitä, löytyy niin sanallista ohjetta, kaaviota, kuin piirroskuvaakin.

tiistai 13. tammikuuta 2015

Keltaiset palmikot



Olen taas innostunut villasukista, sekä keltaisesta väristä. Koitin kaupoista etsiskellä kirkkaan keltaista sukkalankaa, mutta ei oikein taida tämän hetken värikartoilta sellaista löytyä, joten nappasin sinapinkeltaista Nallea puikoille. Malli löytyi Novitan sukkalehteä selaillessa ja sama malli näyttää löytyvän netistä: Kärki auki -sukat. Tämä malli oli lehdessä hieman hassu, sillä tästä oli jätetty kärki avoimeksi, mutta kantapää kuitenkin oli neulottu, joten ei tämä ihan täysverisen joogasukan malli kuitenkaan tainnut olla.


Omiin sukkiin neuloin myös kärjen varpaita lämmittämään, leveällä nauhakavennuksella. Olipa pitkästä aikaa mukava vääntää palmikoita, mielenkiinto säilyy yllä, vaikka aika yksinkertainen malli on. Näihin sukkiin neuloin yhteensä kolme kantapäätä, sillä pienen ajatusvirheen takia tein ensimmäisen parin silmukan verran sivuun, eihän sellainen vetele, vaan purkuun meni! Oikein mukavat, hyvin istuvat ja mieleiset sukat näistä tuli, heti ovat päässeet käyttöön.



Keltaiset palmikkosukat

Lanka: Novita Nalle, sinappi (288), 120 g
Puikot: 2,5 mm Knit Pro sukkapuikot
Koko: 40 (ohjeessa koko 38, pituus sovitettu omaan jalkaan sopivaksi)
Ohje: Novitan Sukkalehti, malli l (Kärki auki -sukat)

maanantai 5. tammikuuta 2015

Pöllökaveri


Heräsin tähän pöllöbuumiin hieman myöhässä. Paljon olen ihastellut ja aikonut niitä tehdä, mutta aina on vaan jäänyt ajatuksen tasolle. Rumalle kalenterilleni inspiroiduin virkkaamaan grafiitinharmaalla seiskaveikalla kannensuojuksen hieman kokeilumielessä. Sinänsä siistihän tästä tuli, käytössä tuntuu liian paksulta ja pumpsakalta, joten taitaa tyttäreni saada tästä piirustusvihkoonsa päällisen. Ehkäpä vielä ompelemalla kokeilen joskus verhota tämän kalenterikaameuden.



Pöllö-kalenterinpäällinen

Lanka: 7 veljestä ym. villasekoitelankoja, yhteensä 96 g
Koukku: 4 mm
Ohje: Omasta päästä

Talven taikaa


Blogi on nukkunut talviuntaan makoisasti, mutta nyt herätellään tähän hieman eloa taas. Syksymmällä tuli inspiraatio kokeilla paljon puhuttua Noro-lankaa, kun huomasin Modassa siitä tehdyn hihattoman neuleen. No ei tästä sittenkään toppia tullut, sillä sovituksessa tuntui hieman makkarankuorimaiselta, kaulaa lämmittämään sopii oikein mainiosti. Näin siinä monesti käy, että ajatus muuttuu vähän toiseksi matkan varrella. Värit ovat mielestäni ihanat ja lanka myös tuntuu ihoa vasten miellyttävältä. Langan koostumus on: 40 % villaa, 25 % silkkiä, 25 % polyamidia ja 10 % mohairia, käsinkehrättyä, japanilaista.


Noro-tuubihuivi

Lanka: Noro Silk Garden 4 Ply, väri 87, 140 g
Puikot: 5 mm pyöröpuikko
Koko: Korkeus 43 cm, leveys kaksinkertaisena 38 cm
Ohje: Moda ?/2014