sunnuntai 25. joulukuuta 2016

Tupsutossut

Pienempi tyttöni sai tänä jouluna toivomansa tossut lahjapaketista. Neiti valitsi itse värit ja mallina superhelpot perustossut. Isosisko neuloo omia tossujaan raitalangasta, taitavat olla viimeistä kärkikavennusta vaille valmiit :) mukavaa, kun jälkikasvukin on innostunut neulomishommista!


lauantai 24. joulukuuta 2016

Joulukalenterisukat 2016


On jouluaatto ja joulukalenterisukat aikataulun mukaan valmiina. Näistä tuli kyllä itselle mieleiset ja huomaa, miten kirjoneuleen neulominen on kehittynyt verrattuna edellisiin kirjoneulesukkiin. Kuviot eivät kiristele yhtään ja mielestäni sain melko tasaista jälkeä jo aikaan. Lankadominanssia kokeilin vaihtaa muutaman kuvion jälkeen siten, että tumma lanka on dominoivampi, mutta en tykännyt tunkkaisesta vaikutelmasta, joka siitä syntyi. Niinpä palasin vaalean langan dominointiin suunnilleen tuossa varren puolivälissä.


Lisäilin kerroksia resoriin, varteen ja terään vähän ja muuttelin joitakin kuvioita mieleiseksi. Terissä olevista joulukelloista en pitänyt, enkä myöskään "karkkitangoista", joten muotoilin niitä omaan makuun sopivammaksi. Lankana minulla oli 7-Veljeksen paksuinen harmaa Novita Duo-lanka ja kuviot tein grafiitilla seiskaveikalla. Tykkään tuon Duo-langan hentoisesta kirjavuudesta, vaikka alkuun pelkäsin sen tekevän neulejäljestä epätasaisen näköistä. Tämä uusi lankatuttavuus oli myös 7 Veljekseen verrattuna pehmeämpää ja mukavampaa neulottavaa.


Taimitarhan joulukalenteri 2016 -sukat

Langat: Novita Duo harmaa (040) ja 7 Veljestä grafiitti (044), yhteensä 210 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot (20 ja 15 cm pituiset)
Koko: 40
Ohje: Niina Laitinen, Joulukalenteri 2016 -sukat (Ravelry)


Hyvää joulua 2016 kaikille blogini lukijoille!

perjantai 9. joulukuuta 2016

Joulukalenterihommia

Tänä vuonna sain inspiraation joulukalenterin tekemisestä jo kesällä. Neuloin hiljalleen 24 kappaletta pieniä villasukkia harmaan sävyissä. Sukat olivat joutuisia tehdä ja tulipahan ainakin tiimalasikantapään teko hyvin tutuksi tässä projektissa!Kaverilta vitosella ostettu, vihreä, vanha ikkuna sai osakseen kevyen hiomisen, kolme kerrosta maalia ja taustalle nitojalla kiinnitetyn katiskaverkon. Siihen sitten ripustelin villasukat pienillä pyykkipojilla, joihin olin piirtänyt numerot. Lisäsin vielä valosarjan verkkoon taustalle. Täytteeksi sukkiin laitoin kaikenlaista pientä tilpehööriä, karkkia ja mukavia toiminnallisia tehtäviä. Mielestäni tästä tuli oikein sievä ja tyylikäs, lapset tykkäävät myös todella paljon tällaisesta vähän erilaisesta kalenterista!Itse availen luukkuja vähän erilaisesta joulukalenterista. Viime vuoden joulukuussa osallistuin Taimitarhan joulukalenteri -yhteisneulontaan ja sain aikaan elämäni ensimmäiset kirjoneulesukat. Tänä vuonna osallistun taas ja sukat ovat hyvällä mallilla, melkein olen onnistunut pysymään aikataulussakin. On mukava nähdä, millainen kokonaisuus näistä syntyy ja valmistuvatko sukat jouluaattona kuten viime vuonnakin!

5. päivä

9. päivä

keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Saara-mummon sukat


Viime viikonloppuna juhlittiin 90 vuotta täyttänyttä Saara-mummoani. Mummo opetti minua kärsivällisesti neulomaan, kun olin 6-vuotias. Muistan, miten minua kiukutti neuloessani ensimmäisiä silmukoita kahdella puikolla, kun silmukat meinasivat aina karata, enkä osannut pidellä lankaa. Mummon kannustuksella se ensimmäinen patalappu kuitenkin lopulta valmistui ja neulomisen taito alkoi vähitellen karttua.

Halusin neuloa mummolle 90-vuotislahjaksi sukat, sillä hän on neulonut elämänsä aikana ties kuinka monet sadat sukat meidän jälkipolvien varpaita lämmittämään ja nyt viimeistään oli hänen vuoro saada toisen neulomat sukat jalkaansa. Sukkien mallin sovelsin Novitan pitsisukkien ohjeesta Nalle-langalla neuloen. Koon arvioiminen oli hieman haastavaa, sillä halusin tehdä helposti jalkaan menevät sukat, jotka pysyisivät kuitenkin hyvin jaloissa. Onneksi koko oli juuri sopiva jalkaterästä ja mummon sorjan nilkan kohtaan tein vähän joustinneuletta parantamaan istuvuutta.

Oli mukavaa ja ilahduttavaa huomata, että heti juhlien jälkeen mummo halusi laittaa nämä sukat jalkaan ja otti samantien jokapäiväiseen käyttöön. Mikäpä sen palkitsevampaa neulojalle!

Saara-mummon pitsineulesukat

Lanka: Novita Nalle luonnonvalkoinen (010) yhteensä 94 g
Puikot: 3 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot 15 cm
Koko: 36-37

tiistai 29. marraskuuta 2016

Aurinkoa marraskuuhun


Ihanan aurinkoinen, luminen, marraskuun lopun päivä houkutti pukemaan jotain värikästä näiden harmaiden säärystimien kaveriksi. Vähän puolen päivän jälkeen varjot ovat jo pitkiä ja päivänvalossa kuvailu on harvinaista herkkua.


Näiden säärystimien neulominen tuntui aika pitkäveteiseltä. Aluksi tein resorit 1 o kiertäen, 1 n, mutta ne eivät oikein istuneet nätisti ja tuntuivat liian kiristäviltä. Tein resorit uusiksi 2 o, 2 n -tyylillä ja niistä tuli paremmat. Mallineuleen kuvio on sama kuin Yhteishyvä-lehdessä olevassa polvisukkien ohjeessa. Malli on melkein sama, kuin perinteinen muurahaisenpolku, mutta siinä on kaksi "välikerrosta" kavennus-langankiertokerrosten välissä. En tehnyt mitään kavennuksia nilkkaa kohti, vaan nämä on neulottu tasapaksuna pötkönä, mallineule on joustavaa ja mukautuu hyvin jalkaan. 

Neuloskelin näitä tavallisilla, harmailla metallisukkapuikoilla, sillä paremat puikot sattuivat olemaan kiinni muissa töissä ja kylläpä eron huomasi selvästi: sormet ja kädet kipeytyivät jo hetken neulomisen jälkeen, eikä lanka tuntunut luistavan yhtä hyvin kuin hiilikuitupuikoilla. Paluuta vanhoihin puikkoihin ei siis ole näkyvissä, varapuikkoina saavat aikaansa enimmäkseen viettää.


Vaikka näiden säärystimien neulominen tuntuikin pitkästyttävältä, olen sillti tyytyväinen lopputulokseen. Näitä voi käyttää muhkeasti rutussa tai pitkäksi vedettynä, jolloin ulottuvat yli polven ja lämmittävät mukavasti.


Harmaat pitsisäärystimet

Lanka: Novita 7 Veljestä, harmaa (043), yhteensä 197 g
Puikot: 3,5 mm metalliset sukkapuikot
Koko: Pituus venyttämättä 50 cm
Ohje: Yhteishyvä, Neulotut polvisukat

Harmaaraitaiset sukat


Nämä miestensukat päätyvät pukinkonttiin jouluksi. Taitavatkin olla suurimmat sukat, jotka olen koskaan neulonut, sillä nämä sopivat 46-kokoiseen jalkaan. Malliksi valikoitui jälleen sama, kuin Metsäisissä sukissa, sillä tämä malli joustaa ja istuu mielestäni hyvin jalkaan.


Näistä tuli mukavat, simppelit perussukat, joiden neulominen oli isosta koosta huolimatta nopeaa. Tykkään tehdä tasaraitaisia sukkia, sillä kerrosten laskeminen on helppoa, eikä sukkien saman kokoisiksi saamiseksi tarvitse nähdä suurta vaivaa.


Harmaaraitaiset mistensukat

Langat: Novita 7 Veljestä grafiitti (044) ja harmaa (043), yhteensä 147 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot 15 cm
Koko: 46
Ohje: Metsäiset sukat

keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Marras-Sukat

 

Osallistuin Facebookissa Marras-Sukka tempaukseen, jossa osallistujat saivat ensin heitellä ehdotuksia väriyhdistelmistä ja erilaisista neuletekniikoista. Järjestäjä arpoi niistä sitten seuraavat, joita täytyi sukissa käyttää:

  • Värinä turkoosi-musta-valkoinen
  • Pitsineule, johon oli kaavio valmiina
  • Kirjoneule, jonka kuvion sai päättää itse
  • Sileä neule


Langaksi minulla valikoitui DROPS Karisma, joka on 100% superwash-villaa. Lanka oli aivan ihanan pehmeää neulottavaa seiskaveikan karheuden jälkeen! Väriyhdistelmä tuntui minusta alkuun kovalta, joten otin mustaksi langaksi mix-langan, joka on grafiitinharmaatakin tummempaa, melkeinpä mustaa.


Päädyin yhdistelemään tekniikat hyvin simppelillä tavalla; kolmen kaavion verran pitsineuletta, kirjoneuleen kautta sileään neuleeseen. Silmukkamääristä voisi vielä laittaa maininnan muistiin, aloitin 60 silmukalla ja kaventelin sopivissa kohdissa nilkkaa kohti 4 x 2 silmukkaa, terässä 52 silmukkaa. Olen hyvin tyytyväinen tähän malliin, sillä less is more tällä(kin) hetkellä meikäläisen neuletöissä.

Marras-sukat

Langat: DROPS Karisma koksinharmaa (mix 53), valkoinen (uni colour 19) ja vihreä (mix 50), yhteensä 125 g
Puikot: 3 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot 15 cm
Koko: 39-40
Ohje: Oma sovellus, pitsikuvio kirjasta The Knitting and Crochet Bible, malli Norwegian fir

lauantai 1. lokakuuta 2016

Syyssukat


Osallistuin 12.-25. syyskuuta Taimitarhan Syyssukkien neulontaan Facebookin välityksellä. Niina Laitinen julkaisi siellä joka aamu pienen pätkän ohjetta ja lopputuloksena syntyivät tällaiset ihanat kirjoneulepolvisukat. Oli mukava seurata muita samaan aikaan neulovien projektien edistymistä ja heidän värivalintojaan. Itse tein tällä kertaa ihan ohjeen mukaisilla langoilla, tuli kivan lämpimän sävyt.


Varsinaista kirjoneuletta olin neulonut viimeksi viime vuonna Joulukalenterisukissa, joka oli myös Niina Laitisen järjestämä knit along (kal) eli yhteisneulonta. Hieman oli taas kirjoneuletaidot hakusessa aluksi, mutta kyllä sen vääntäminen alkoi vähitellen taas sujua. Pitäisi joskus opetella langanohjaimen käyttöä, josko pääsisi eroon lankojen sotkeutumisesta ja kiertymisestä vielä.


Neuloin kahta sukkaa yhtä aikaa, joten sukat valmistuivat samaan aikaan. Minulla oli käytössä kahdet Knit Pro Karboz -sukkapuikot, toiset 20 cm pitkät ja toiset 15 cm pituiset. Olin jo useammat sukat neulonut lyhyemmillä, joten 20 cm puikoilla neulominen tuntui tosi kömpelöltä aluksi, kuin olisi heinäseipäillä neulonut! Hyvin riitti 15 cm puikoissa pituus näiden neulomiseen leveimmässäkin kohdassa, vaikka tein paksumman pohkeen ohjeella nämä sukat. 15 cm Karbonzit ovat ehdottomasti minun lempparisukkapuikkoni nykyään!


Syyssukkaprojektissa ohjevihjeet olivat hieman pitempiä, kuin joulukalenterisukissa, eli näiden neulominen vei päivittäin hieman enemmän aikaa. Varsinkin pöllö-osuus tuntui työläältä seurattavalta, mutta melkein aikataulussa sekin valmistui lopulta.Taimitarhan Syyssukat

Langat: Novita 7 veljestä hunaja (289) ja luonnonvalkoinen (101), yhteensä 214 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot (20 ja 15 cm pituiset)
Koko: 40
Ohje: Niina Laitinen, Taimitarhan Syyssukat (Ravelry)


sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Farkku - shopping bag

 

Pitkästä aikaa jotain ommeltuakin blogiin! Oli taas kertynyt rikkinäisiä farkkuja sen verran, että ajattelin ommella niistä jotain. Tällä kertaa halusin hyödyntää mahdollisimman paljon farkunlahkeiden valmiita, tikattuja saumoja ja tehdä jotain simppelin tyylikästä.


Leikkelin kolmen farkun lahkeet suurinpiirtein saman levyisiksi suikaleiksi, ompelin yhteen ja tikkasin saumat keltaisenruskealla tikkauslangalla. Vuorikangas on joku vuosien takainen palalaatikkolöytö, lienee puuvillasatiinia tai jotain sen tapaista. Vuoriin ompelin suikaleen farkkua jämäköittämään kassin yläreunaa. Purin varovasti yhden taskun farkuista ja tikkasin sen vanhoja tikkausjälkiä pitkin vuoriin. Siitä tuli aika siisti, vaikka itse sanonkin.


Hihnat sain keinonahkaisen, vanhan olkalaukun hihnasta pätkäisemällä. Ne ovat ihanan reilun pituiset, joten laukkua pystyy kantamaan hyvin olalla, mistä tykkään. Viimeistelin laukun vielä kiinnittämällä siihen yksistä farkuista irrottamani nahkamerkin. Tämä oli kiva projekti ja olipa aika edullinenkin, mitään tarvikkeita en hankkinut varta vasten.
lauantai 3. syyskuuta 2016

Aika mennä sieneen!


Eräänä syksyisen iltana innostuimme lasten kanssa askartelemaan sieniä Myrkkysieni-leikkiä varten. Piirsin sieniä ohuelle luonnonvalkoiselle kartongille mustalla tussilla ja lapset värittelivät niitä puukynillä. Lapsista oli mukavaa suunnitella sienten väritystä, tarkoituksena nimittäin oli, ettei yksikään sieni olisi samanlainen. Yhdelle A4-arkille mahtui kuusi sientä ja arkkeja innostuimme tekemään loppujen lopuksi kuusi, hups! Eli nyt meillä on 30 sientä, joilla leikkiä.


Valmiiksi väritetyt sienet leikattiin ja ne päätyivät laminointikalvojen väliin, jotta ne kestäisivät hyvin käsittelyä. Rakastan laminoimista ja tämä laminointikone on ollut tosi hyvä. Käytin jämäköitä laminointikalvoja, joten sienistä tuli mukavan paksuja. Aikaisemmin minulla oli joku halpis-laminaattori, jossa ei kunnolla riittänyt lämpö sulattamaan paksumpia kalvoja. Jälki oli rumaa, jäi alapuolelta aivan harmaaksi kaikki.


Myrkkysieni-leikki

Sienet asetellaan lattialle. Sienestäjäksi valittu lähtee korin kanssa oven taakse, jolloin muu ryhmä valitsee jonkun sienistä myrkkysieneksi. Sienestäjä alkaa kerätä sieniä koriin ja kun kohdalle osuu valittu sieni, kaikki sanovat "Myrkkysieni". Tämän jälkeen sienestäjä laskee saaliin ja laittaa sienet takaisin lattialle.

Isommille lapsille mielenkiintoa voisi tuoda sienten pisteyttäminen. Sienten alapuolelle voi vaikka teipinpalaan piirtää numeron. Lopuksi, myrkkysienen osuttua kohdalle, sienten pisteet lasketaan yhteen.

keskiviikko 31. elokuuta 2016

Mustankirjavat miestensukatKahdella puikolla neulotuista sukista jäi harmaankirjavaa Kobra-lankaa yli, joten ajattelin neuloa tällaiset tummanpuhuvat raitasukat televisionkatselukäsityönä. Nämä valmistuivat nopeasti, sillä ovat malliltaan ihan perussukat. Mielestäni näistä tuli tosi kivat, ihan tyylikkäätkin.


Harmaankirjava lanka ei kuitenkaan aivan riittänyt miesten sukkiin, vaan sitä jäi uupumaan kahden raidan verran viimeisestä sukasta! No niinhän siinä jämäkerän tuhoamisessa taas kävi, että nyt minulla on sitä melkein aloittamaton kerä edelleen jäljellä :D 


Harmaa-mustaraidalliset miestensukat

Langat: Novita 7 veljestä musta ja Viidakko Kobra, yhteensä 130 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot
Koko: n. 43
Ohje: Omasta päästä / perussukka


maanantai 29. elokuuta 2016

Sukat kahdella puikollaOlipas mukavaa käydä läpi kameran kuvia ja muistella kesäloman neulontahetkiä lapsuudenkodin verannalla.  Kuvausrekvisiittana pöydällä sattui olemaan Saara-mummon virkkaama valkoinen liina, jonka mallia jaksan edelleen ihastella. Kiireettömien päivien kunniaksi teki mieli kokeilla jotain aivan erilaista sukkamallia ja silmiini osui Rakas villasukka -kirjasta Marja Rautiaisen suunnittelemat Vauhtiviivasukat. Sukat on toteutettu kahdella puikolla neulomalla ja koottu lopuksi virkkaamalla värikäs sauma sukan taakse ja pohjaan.


Kahdella puikolla neulominen oli piristävää vaihtelua, mutta hieman hitaampaahan se oli, sillä jokatoinen kerros oli neulottava nurjaa jalkaterässä. Lankana minulla oli lähikaupasta löytynyt Seiskaveikan viidakko-sarjan Kobra, joka sopikin näihin aika mukavasti. Ohjeessa käytetyssä langassa oli hieman eri paksuus, mutta melko hyvin sain sovellettua paksummallekin langalle. Ainoastaan pituuden sovittaminen oli hieman haastavaa, joten näistä tuli itselleni 1-2 kokoa liian suuret. Harmi! [Jos joku 41-42 numeron jalan omistava haluaa tästä sukat itselleen, ilmoittautukoon allekirjoittaneelle ;)]


Halusin tehdä keltaiset kontrastiraidat, mutta en meinannut millään löytää oikeaa keltaista sävyä. Tuntui että kaikki markettien keltaiset olivat sitä banaaninkeltaista tai hieman oranssiin taittuvaa. Viimein löysin jostain verkkokaupasta tämän Regia Active -langan, jonka sävy (keltainen/lime 5966) oli mielestäni täydellinen.Harmaa-keltaiset kahden puikon sukat

Langat: Novita 7-veljestä Viidakko, väri Kobra (890) ja Regia Active 6-säikeinen, yhteensä 104 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot ja virkkuukoukku 3 mm
Koko: 41-42
Ohje: Marja Rautiaisen Vauhtiviivasukat kirjasta Rakas villasukka (Sanoma 2014)
Ohje löytyy sähköisenä myös Lankavan sivuilta