perjantai 29. joulukuuta 2017

Joulukalenterisukat 2017


Tänäkin vuonna tuli osallistuttua Niina Laitisen joulukalenterisukkien yhteisneulontaan. Valitsin näihin petroolinsinisen pohjalangan, kuviolanka on vaaleanruskeaa. Näistä tuli ihan mieleiset sukat. 


Huomaa kyllä, kuinka kirjoneuleen neulominen on kehittynyt aikaisempiin tekeleisiin verrattuna. Kokokin on hyvä, kuviot eivät yläosassakaan leviä kovin paljoa. Tänä vuonna ohjeessa oli kolme kokovaihtoehtoa. Aloitin isoimmalla koolla ja 10. luukun kohdalla hyppäsin 2 kokoon. Kuvioita sovelsin hieman omaan makuun, korvasin muun muassa suomenliput omilla kuvioilla ja jatkoin teräosan viimeistä kuviota hieman. Mukava projekti jälleen kerran!


Taimitarhan joulukalenterisukat 2017

Langat: Novita 7 Veljestä petrooli (021) ja hiekka (060), yhteensä 213 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot 15 cm
Koko: 40
Ohje: Niina Laitinen -design


keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Metsäretket


Neuloin nämä Metsäretki-sukat enolleni 60-vuotissyntymäpäivälahjaksi. Tein resorin vähän ohjetta pidemmäksi ja lisäsin nilkkaan myös joustinneuletta istuvuutta parantamaan. Kirjoneuleen tekeminen pitkästä aikaa kävi aika hitaasti ja lankakin tuntui ohuelta, mutta lopputulokseen olen ainakin itse tyytyväinen.


Tummanharmaat Metsäretki-sukat

Langat: Novita Nalle grafiitti (044) ja vaaleanruskea (602)
Puikot: 3 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot 15 cm
Koko: miehen
Ohje: Novitan sukkalehti 2015, malli 20

Ikiomat kotisukat


Tein itsellekin lyhytvartiset sukat, joilla on mukava tassutella kotona näin ilmojen viiletessä. Halusin piristää perusharmaata ottamalla kaverilangaksi sateenkaarenvärisen Naisten pankki -langan. Tätä lankaa neuloessa olisi tehnyt mieli kyllä neuloa pitempivartiset sukat, jotta värit olisivat toistuneet useamman kerran. Näihin töppösiin ei paljoa lankaa kulunut, joten kyllä näillä helposti pitkävartisetkin sukat vielä neuloo!


Sateenkaari-harmaat töppöset

Langat: Novita 7 Veljestä kivi (043) ja Novita 7 Veljestä Raita Naisten Pankki (827), yhteensä 74 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot 15 cm
Koko: 40
Ohje: Oma

tiistai 1. elokuuta 2017

Ruskasukat


Olen nyt jotenkin erityisen mieltynyt broken seed -sukkien neulomiseen. Huomasin, etten ollut yksiäkään vielä itselleni neulonut. Näihin langat löytyivät jemmasta: ikivanhaa vaaleanruskeaa Nallea löytyi kerä ja toinen kerä Teetee Pallasta. Pallaksessa oli yllättävän pitkä pätkä tuota beigeä, joka ei ihan lepivärejäni ole, joten saa nähdä päätyvätkö nämä kuitenkin jonkun muun jalkoja lämmittämään. Kauniit sukat näistä joka tapauksessa mielestäni tuli ja mummolan oranssinpunainen lattia toimi kuvausympäristönä loistavasti!Ruskansävyiset broken seedit

Langat: Novita Nalle vaaleanruskea (602) ja Teetee Pallas keltaisenkirjava (0055), yhteensä 95 g
Puikot: 3 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot 15 cm
Koko: 40
Ohje: OmaMökkitöppöset


Neuloin vuosi sitten kesällä äidilleni Raparperi-kesäsukat ja siitä asti on ollut mielessä, että pitäisi isällekin neuloa lyhytvartiset töppöset. Kesäloma / -mökkireissulle mukaan tarttui Novitan uutta Multiraita-lankaa, jossa raidat ovat kivasti eri levyisiä. Tämän väriyhdistelmän nimi on puutarhuri ja mielestäni nämä sävyt sopivat hyvin mökkilaiturin väritykseen ja järvenrantamaisemaan. Kaverilangaksi kirjavuutta hillitsemään päätyi perinteinen perusharmaa.


Sukat neuloin ihan perusmallilla, kymmenen kerrosta 2o 2n -joustinta, vahvistettu kantapää, jonka jälkeen teräosassa broken seedia ja kärkikavennukset sädekavennuksena. Näiden lyhytvartisten sukkien nimityksestä oli kotipuolessa vähän erimielisyyttä; äidin kotona näitä oli kutsuttu terikkäiksi, isän kotona töppösiksi. Tämä oli oikein mukavan joutuisa kesäkäsityö!


Harmaankirjavat töppöset

Langat: Novita 7 Veljestä kivi (043) ja Novita 7 Veljestä Multiraita puutarhuri (837), yhteensä 00 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot 15 cm
Koko: n. 43
Ohje: Oma

Lakusäärystimet


Yhtäkkiä rupesi tekemään mieli (neuloa) englanninlakuja. Säärystimiin päädyin tällä kertaa siksi, että näitä voi käyttää myös tennareiden ja sisäkenkien kanssa. Halusin täsmälleen oikeat sävyt neulottuihin lakuihin, joten muutaman kerän joutui ostamaan lankaa näitä varten. Yhden väristä lankaa (mustaa lukuun ottamatta) kului kyllä todella vähän, joten aika monet lakusukat tai säärystimet näillä langoilla vielä neuloisi.

Kirjoneuleen neulominen oli helppoa ja joutuisaa, kiitos hyvän ja selkeän ohjeen. Sommittelin kuviot säärystimiin eriparisiksi ja vähän jäi harmittamaan, kun sattui nuo vaaleanpunaiset kookosrenkaat samaan kohtaan, mutta ehkä pääsen siitä yli :)


Lakusäärystimet

Langat: Novita 7 Veljestä musta (099), valkoinen (011), appelsiini (278), lemmikki (127), ruusu (522), auringonkukka (268), maitosuklaa (661), yhteensä 86 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot 15 cm
Koko: Naisen
Ohje: Lakusukat by Anni H (Ravelry)

Sukkasatoa


Muutamia sukkapareja ja yhdet lapasetkin ovat jääneet esittelemättä blogissa, joten laitan niistä tähän vain kuvat ja lyhyesti tiedot. Tietoteknisten ongelmien takia on blogin päivitys jäänyt vähemmälle ja kuvia kertynyt kameraan, joten koitan nyt päivittää tekeleet pikkuhiljaa ajan tasalle :)Pinkkikirjavat lastensukat

Langat: Novita 7 Veljestä fuksia (553) ja Gründl Hot Socks Stripes (619), yhteensä 000 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot 20 cm
Koko: 34-35
Harmaavalkoiset sukat

Langat: Novita 7 Veljestä kallio (048) ja valkoinen (011), yhteensä 99 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot 15 cm
Koko: 38-39
Ohje: Oma
Hunajaiset lapaset

Langat: Novita 7 Veljestä hunaja (289) ja kallio (048), yhteensä 74 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot 15 cm
Koko: Aikuinen
Ohje: Oma, resorina kierrejoustin ja kuvioneule broken seed stitch
Grafiitti-violetit sukat

Langat: Novita 7 Veljestä grafiitti (044) ja Novita 7 Veljestä Polaris iltamyöhä (871), yhteensä 117 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot 15 cm
Koko: 40
Ohje: Metsäiset sukat, varsi kahden silmukan palmikkoa
Grafiitti-kirjavat broken seedit

Langat: Novita 7 Veljestä grafiitti (044) ja Novita 7 Veljestä Polaris aamun sarastus (859), yhteensä 110 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot 15 cm
Koko: 39-40
Ohje: Oma
Sini-kelta-harmaat ruotosukat

Langat: Novita 7 Veljestä jäkälä (047) ja Novita 7 Veljestä Raita ranta (805), yhteensä 164 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot 15 cm
Koko: 45

tiistai 9. toukokuuta 2017

Hunajaa ja eukalyptusta

 

Teki vain mieli neuloa pitkästä aikaa yksiväriset sukat itselle. Käsiin osui vajaa kerä hunajanväristä seiskaveikkaa ja jostain mielen sopukoista muistelin, että olikohan olemassa jotain sukkamallia, jonka nimi oli eukalyptus. Pikainen googletus tuottikin tuloksia ja pääsin alkuun.


Ohjetta seurailin taas vain sen verran, että opin mallineuleen ulkoa. Varresta eteenpäin nämä ovat siis omaan jalkaan sovelletut. Mallineule oli kyllä yllättävän nopeasti valmistuvaa, mutta mielestäni silti aika näyttävän näköistä.


Eukalyptus-sukat

Lanka: Novita 7 veljestä hunaja (289), yhteensä 000 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot 15 cm
Koko: 39-40


lauantai 22. huhtikuuta 2017

Pastellista broken seedia


Pääsiäisenä aloitetut, hempeän väriset broken seed stitch -sukat valmistuivat juuri. Nämä ovat melkolailla perussukat. Olen tykästynyt tekemään naisten sukkiin helpon palmikkoresorin, joka valmistuu ilman apupuikkoakin näppärästi. Näistä tuli mielestäni ihan kauniit sukat!


Pastelliset broken seed stitch -sukat

Langat: Novita 7 Veljestä hiekka (060) ja 7 Veljestä Raita hiekkaranta (883), yhteensä 128 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot 15 cm
Koko: 39-40
Ohje: Oma


Anelmaiset säärystimet


Olin pitkään sitä mieltä, että "anelmaiset" -kirjoneulesukat virkattuine kukkineen ja pitsinauhoineen eivät ole minun juttuni. Tässä kevään korvalla kuitenkin alkoi tehdä mieli kokeilla kyseistä mallia hieman omalla sovelluksella ja säärystimien muodossa.


Aloitin säärystimet 72 silmukalla ja kaventelin sopivissa paikoissa jalkaan sovitellen. Oikeastaan katsoin alkuperäistä ohjetta vain kirjoneulekaavioiden kohdalla, sovelsin niiden pituutta ja järjestystä omaan makuun sopivammaksi. Olen kyllä ihan tyytyväinen näihin muilta osin, mutta nauhan aion vaihtaa tai sitten käytän näitä ilman nauhaa. On mielestäni vähän liian romanttinen näin.


Anelmaiset säärystimet

Langat: Novita 7 veljestä kallio (048), valkoinen (011), hunaja (289) ja vadelma (530), yhteensä 184 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot 15 cm
Ohje: Novita sukkalehti 2015 malli 21 sovellettuna


tiistai 14. helmikuuta 2017

Silmu-sukat
Silmu-sukat

Lanka: Novita 7 Veljestä hiekka (060), yhteensä 110 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot
Koko: 39-40
Ohje: Oma

Saima-sukatSaima-sukat

Lanka: 7 veljestä jäkälä (047), yhteensä 130g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot
Koko: 39-40
Ohje: Oma

Harmajaiset lapaset


Eräänä päivänä teki mieli neuloa lapaset. Näissä harmaissa lapasissa olen kokeillut paria minulle uutta tekniikkaa; kierrejoustinta ja intialaista peukalokiilaa. Piirakkakuvioksi nimetty perinteinen pintaneule tuli minulle tutuksi viime vuonna tehdessäni tyttärelle keltaiset piirakkasukat.


Varressa olevaa kierrejostinta koitin tehdä ensin Kodinkuvalehden ohjeen mukaan, mutta mielestäni se oli liian jäykkää ja hidasta tehdä, joten lisäsin yhden "välikerroksen" mallineuleeseen. Tykkään tämän joustimen ulkonäöstäkin melkeinpä enemmän, on selkeämmän näköistä. Jämäkkää neulosta tuli tällä sovelletulla tyylilläkin.


Intialainen peukalokiila oli minulle uusi tuttavuus, jota olin jo pitkään halunnut kokeilla. Kiila rakentuu aivan eri tavalla, kuin perinteisessä suomalaisessa peukalokiilassa. Mielestäni tämä intialainen oli jopa helpompi tehdä, sillä lisäykset tehdään joka kerroksella ja vain yhdessä kohdassa. Lapaset istuvat hyvin käteen ja peukalolla on tilaa liikkua luontevasti.

Kirjoittelin vähän ohjetta näistä. Minulla on napakka käsiala, joten silmukkamäärät ovat sen mukaan suunniteltu. Kannattaa valita pienemmät puikot, jos on kovin löyhä käsiala. Piirakkaneuleen kuvioon lisäsin molempiin reunoihin 1 oikeat silmukat, jotta sain selkeytettyä silmukoiden puikoille jakoa (eikä tarvinnut aloittaa yhtään puikkoa nurjalla silmukalla).


Harmaat kierrejoustin-piirakkalapaset

Lanka: 7 veljestä harmaa (048) yhteensä 83 g
Puikot: 3,5 mm KnitPro Karbonz  -hiilikuitusukkapuikot
Koko: naisen, pitkäsorminen

Sileä neule suljettuna: Neulo kaikki silmukat oikein.

Pidennetty kierrejoustin:
1.-2. krs: *2 oikein, 1 nurin*
3. krs: *siirrä 1 s neulomatta suoraan puikolta toiselle, neulo seuraava silmukka oikein ensin etureunasta ja sitten takareunasta, vedä nostettu silmukka kahden edellisen silmukan yli, 1 nurin*

Piirakkaneule:
1.krs: 1 o, 5 n, 6 o, lk, 1 o, lk, 6 o, 5 n, 1 o. 
2.krs: 1 o, 4 n, 2 o yhteen, 5 o, lk, 3 o, lk, 5 o, tee ylivetokavennus, 4 n, 1 o.
3.krs: 1 o, 3 n, 2 o yhteen, 5 o, lk, 5 o, lk, 5 o, tee ylivetokavennus, 3 n, 1 o.
4.krs: 1 o, 2 n, 2 o yhteen, 5 o, lk, 7 o, lk, 5 o, tee ylivetokavennus, 2 n, 1 o.
5.krs: 1 o, 1 n, 2 o yhteen, 5 o, lk 9 o, lk, 5 o, tee ylivetokavennus, 1 n, 1 o.
6.krs: 1 o, 2 o yhteen, 21 o, tee ylivetokavennus, 1 o.
Toista 1.-6. krs:ia.

Intialainen peukalokiila
1. lisäyskerros: neulo I puikon 4 s, lisää 1 s (= nosta silmukoiden välinen lanka I ja II puikon välistä II puikolle ja neulo se kiertäen oikein I puikolle) ja neulo kerros loppuun. Työssä on nyt 49 s ja I puikolla on 5 s. 
2. lisäyskerros: neulo I puikon 5 s, lisää 1 s (= nosta silmukoiden välinen lanka I ja II puikon välistä II puikolle ja neulo se oikein I puikolle) ja neulo kerros loppuun. Työssä on nyt 50 s ja I puikolla on 6 s.
Jatka lisäyksiä I ja II puikon välistä tähän tapaan joka kerros, kunnes I puikolla on 24 s.

Siirrä nyt II puikon 19 s esim. langalle odottamaan peukaloa varten. Jaa nyt s:t siten, että I ja II puikolla on 12 s. Jatka näillä puikoilla sileää neuletta kärkikavennuksiin asti.

Ohje (vasemman käden lapanen):
Luo 48 silmukkaa ja neulo 7 kertaa pidennetyn kierrejoustimen mallikerta ja yksi kerros 2 o, 1 n. Neulo 1 kerros sileää neuletta. Jaa silmukat puikoille seuraavasti: 12, 11, 13, 12 . Aloita III ja IV puikoilla piirakkaneuleen neulominen kärkikavennuksiin saakka. I ja II puikoilla neulotaan edelleen sileää neuletta 4 kerroksen ajan. Jaa sen jälkeen I puikolle 4 silmukkaa ja II puikolle 19 silmukkaa. Aloita sitten intialaisen peulalokiilan neulominen.

Neulo I ja II puikoilla sileää neuletta sekä III ja IV puikoilla piirakkakuviota yhteensä 9 kertaa (lyhyehkösormisille riittänee 8). Aloita kärkikavennukset tekemällä I puikon alussa ylivetokavennus ja II puikon lopussa 2 oikein yhteen. Jatka samalla III ja IV puikoilla vielä yhden mallikerran verran piirakkakuviota, mutta jätä langankierrot tekemättä. Piirakkakuvion 6. kerroksen jälkeen jatka kavennuksia III puikon alussa ja IV puikon alussa samaan tapaan kuin I ja II puikoilla. Kun puikoilla on jäljellä 2,2,3,2 silmukkaa, vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele.

Poimi apulangalla odottamassa olleet 19 silmukkaa ja yksi silmukka niiden välistä ja jaa silmukat kolmelle puikolle. Neulo peukalo sileällä neuleella, kunnes peukalon kynsi melkein peittyy. Kavenna sitten jokaisen puikon lopussa 2 oikein yhteen. Vedä lanka silmukoiden läpi, kun puikollaan on jäljellä 2 silmukkaa.

Neulo oikean käden lapanen peilikuvaksi.


Jätäthän kommenttia, jos kokeilit ohjetta tai huomaat siinä korjattavaa :)

💛💛💛

Hyvää ystävänpäivää kaikille blogini lukiojoille!