sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Talviset tunturit -tuubi

Minulla on ollut tapana ottaa joulunviettoon mukaan vähän lankaa ja puikot jotakin pientä neuletyötä varten. On niin mukavaa iltaisin neuloskella, maistella suklaita ja katsella tv:stä jotain hömppäelokuvaa. Tänä jouluna syntyi tunturineuleinen tuubihuivi, jonka lanka tarttui mukaan markettireissulla. Huivi yltää juuri ja juuri kahdesti kaulan ympärille, nähtäväksi jää, miten paljon venähtää käytössä.

Tunturineuleen ja langan ansiosta tästä tuli kyllä ihanan pehmeä ja varmasti tämän talven käyttösuosikki. Ohjeen sovelsin omasta päästäni ja kirjoittelin sen tähän ylös, jos joku kanssaneuloja haluaa tehdä samanlaisen. Ihanaa talvea kaikille!





















Talviset tunturit -tuubi


Koko: Kaksinkertaisena leveys n. 58 cm, korkeus 30 cm
Lanka: Novita Kaiku, meleerattu ruskea 065, 125 g
Puikot: 6 mm 60 cm pyöröpuikko

Ohje:
Luo löyhästi 152 s. Aloita tunturineule suljettuna neuleena seuraavasti:
1. krs: *3 o, 1 n* toista *-* krs loppuun
2. krs: *1 n, 1 o, 2 n* toista *-* krs loppuun
Toista kerroksia 1 ja 2. Kun työn korkeus on noin 30 cm, päätä silmukat löyhästi.

Kuljetin työssä mukana silmukkamerkkiä kerrosten vaihtumiskohdassa, mutta se ei ole välttämätön :)

tiistai 4. joulukuuta 2012

Ripaus kesää

Meinaa ankeus iskeä ja sen kunniaksi kaivelin tällaisen kuvan esille. Hieman haikea olohan tuo tulee tätä kuvaa katsellessa, mutta eikö olekin kaunista?



















Virkattu kori
Kude: Lilli-ontelokude, lime, 450 g
Koko: Halkaisija 24 cm ja korkeus 17 cm
Koukku: 8 mm
Ohje: Kauhavan kangasaitta

keskiviikko 15. elokuuta 2012

Vuf!

Meille muutti mäyräkoira! Tosin tyynyn muodossa nyt vain.


Vanhoja käsityölehtiä selaillessa sattui silmään tällaisen mäyräkoiran kaavat ja eikun penkomaan sopivia kankaita. Löytyi tummaa pilkullista kangasta ja korvien alle vähän kirkkaan punaista. Ei taida olla ihan rotumääritelmän mukainen väritys, mutta olisi voinut olla räikeämpikin. Esimerkiksi joku oikein retro kangaskin piristäisi sohvaa kummasti. Täytin koirulin kevyesti, jotta se on mukavan pehmoinen pään alla. Ehkäpä tämä haukku saa kaverin vielä tässä jossain vaiheessa.



Mäyräkoiratyyny

Kankaat: Eurokangas
Koko: pituus 90 cm korkeus 35 cm
Ohje: Suuri Käsityö 3/2005

perjantai 3. elokuuta 2012

Jellonahuivi

Edellisessä postauksessa yhdessä kuvassa näkyi tämän projektin aloittelua. Oli muuten todella mukavaa ja joutuisaa virkata tätä. Mallivirkkaus on helposti muistiin jäävä, mutta tarpeeksi mielenkiintoinen, jotta pysyy mielenkiinto yllä. Reunan sovelsin osittain ohjeen mukaan, mutta viimeistelyyn tein vain yksinkertaisia nirkkoja harvaan. Ihan mukavalta näyttää noin mielestäni :)

Väristä tykkään paljon ja varmasti käytettyä, jos ei vaan kutita älyttömästi kaulaa. En ole paljoa Rose Mohairista tehtyjä huiveja käyttänytkään. Tällä mallilla voisi virkata vähän ohuemmastakin langasta huivin ja reunuksen voisi tehdä erilaisen ja vaikkapa eri värisen kuin itse huivi. Dropsin sivuilla törmäsin melkein samanlaiseen malliin, joka oli kahdella värillä tehty ja kivalta näytti.
























Jellonahuivi


Lanka: Novita Rose Mohair, leijonankeltainen (218), 120 g
Koukku: 4 mm
Koko: leveys 175 cm korkeus 62 cm
Ohje: Lion Brand, South Bay Shawlette

lauantai 14. heinäkuuta 2012

Huhuu

Käytiin Parikkalan Patsaspuistossa kesäisen lauantain ratoksi ja sieltä löytyikin monenmoista "eläjää". Aika vaikuttavaa oli patsaiden määrä ja taiteilijan omistautuminen juuri sille, mitä tykkää tehdä. Tässä muutamia paloja reissusta :)



























Kaupan poistolankahyllystä tarttui mukaan kaksi viimeistä kerää leijonankeltaista Rose Mohairia ja se alkoikin heti muotoutua pylväiksi ja ketjusilmukoiksi. Keltaisesta on tullut viime aikoina uusi lempivärini ja tulevaa syksyä ajatellen, kaulaan olisi mukava kietoa jotain lämmintä ja lämpimän väristä..

lauantai 30. kesäkuuta 2012

Valkoista pitsiä kesäyössä


Puoli vuotta blogitaukoa ja oikeastaan taukoa koko käsityöharrastuksesta takana. Tuli vain totaalinen väsymys tekemiseen. En vähään aikaan jaksanut ajatellakaan lankaa, puikkoja, koukkuja, ohjeita, lehtiä, keskustelupalstoja, blogeja.. Nyt kesän tullen on alkanut taas käsillä tekeminen taas tuntua luontevalta. Aikatauluihin tai väkisin vääntämiseen en enää sorru, näköjään se vie osaltaan voimia ja inspiraation iloa. Ei tämä harrastus ole minulle kuitenkaan mitään suorittamista tai kilpailua vaan kaikkea muuta; ajatusten nollaamista ja pieni hetki omaa aikaa arjen keskellä.


Tähän pieneen pitsimattoon tuli tarve omasta takaa, kun wc:n entinen matto tuli tiensä päähän. Valkoista ontelokudetta löytyikin kaapista ja pääsi heti koukuille ohjeen löydyttyä Kauhavan Kangas-Aitan sivuilta. Väri ei ehkä ole ihan paras lapsiperheen vessaa ajatellen, mutta voihan tuon jatkossa vaikka värjätä ;)

Tästä pikkuisesta matosta lähti taas innostus uuteen nousuun ja olen katsellut keskeneräisiäkin töitä vähän sillä silmällä, että voisihan noita saattaa jonkun valmiiksikin, ajallaan..


Valkoinen Aura-matto
Kude: Lilli-ontelokude, valkaistu, 760 g
Koukku: 8 mm
Koko: halkaisija 76 cm
Ohje: Kauhavan Kangas-Aitta

Kuvauspaikka: Kerimäen rautatieasema

perjantai 6. tammikuuta 2012

Pitkät pitsisukat


Novitalta ilmestyi syksyllä sukkalehti, jossa on monia ihania toteuttamista vaativia malleja. Ensimmäisenä puhuttelivat punaiset pitsineulesukat, jotka päätyivät puikoille kuitenkin vaaleanruskealla langalla. Punaisia villasukkia kun on käytössä jo useammat, niin kaipasi välillä jotain muuta. Lanka on mukavan luonnollinen ja eläväinen väritykseltään. Melko tarkkaan yksi kerä meni, 9 g jäi käyttämättä 150 gramman kerästä.

Tein sukat muuten ihan ohjeen mukaan, mutta vartta muutaman sentin pitemmäksi. Teräosasta tuli juuri passeli miun kokoa 40 olevaan jalkaan, vaikka ohjeessa kokona onkin 38/39. Kärkikavennuksissa hajamielisenä tekaisin kapean nauhakavennuksen leveän sijaan, mutta eipä taida haitata suuremmin.

Mukavan lämpöiset sukat näistä tuli, ohjekin oli tarpeeksi mielenkiintoinen, ettei käynyt kyllästyttämään.. päin vastoin, tekis mieli tehdä toiset sukat heti perään. Ehkä jollain toisella mallilla välillä kuitenkin.



Pitsisukat
Lanka: Novita 7 veljestä, vaaleanruskea (060), 141 g
Puikot: 3,5 mm bambusukkapuikot
Ohje: Novitan Sukkalehti 2011, malli r (sukkalehden ohjeessa on virhe, korjattu ohje löytyy täältä)

maanantai 2. tammikuuta 2012

Marjapuuropalmikoita

Näin sydäntavella alkaa aina tehdä mieli marjapuuroa, eikös?

Ainakin teki mieli ostaa pehmeää marjapuuron väristä Wendy Merino Bliss -lankaa ja tekaista siitä peruspipo ja -lapaset. Palmikoita on niin mukava vääntää, joten siitähän se ajatus lähti tähän settiin. Mallia pipoon otin eräästä Novitan ohjeesta lähinnä silmukkamäärien ja kavennusten kanssa. Ohjeesta poiketen tein palmikonkierrot päinvastaiseen suuntaan ja aloin kaventamaan, kun työn korkeus oli noin 18 cm. Just passeli tuli piposta; vaihteeksi tarpeeksi napakka, ettei pyöri päässä, eikä törröta tai lörpötä :D

























Palmikkopipo

Lanka: Wendy Merino Bliss, Very berry (2357), 51 g
Puikot: 3,5 mm ja 4 mm bambusukkapuikot
Ohje: Mukailtu Novita Kevät 2010 malli 24.



Lapaset sävelsin samalla kuviolla, peruslapasen mallilla ja leveällä nauhakavennuksella. Aloitukseen laitoin 44 silmukkaa ja vahingossa tekaisin joustimen 4 mm puikoilla, vaikka tarkoitus olikin käyttää 3,5mm. Eli varret olisivat saaneet olla vähän tiukemmat, mutta ehkä taas ensi kerralla muistaa puikkoja vaihdella. Vaatii aluslapasen näin talvikäyttöön, mutta niinhän mie aina käytänkin vähintään kaksia lapasia päällekäin.



















Palmikkolapaset
Lanka: Wendy Merino Bliss, Very berry (2357), 66g
Puikot: 4 mm bambusukkapuikot
Ohje: Peruslapanen / omasta päästä

sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Silmu-kauluri

Voitin eräässä Novitan arvonnassa kolme kerää Silmu-lankaa ja se on odotellut puikoille pääsyä jo tovin. Itse en olisi kaupasta tällaista lankaa välttämättä ostanut, mutta oli kyllä yllättävän mukava kokemus tämän neulominen! Lanka on pehmeää, ilmavaa, ja värikin on oikein kiva. Lanka koostuu mohairlangasta ja säikeestä, jossa on tasaisin välein samettinyppylöitä. Tein huivista/kaulurista/tuubista.. 135 cm pitkän, joustaa paljon ja yltää kaksi kertaa kiertää kaulaan.

Mielenkiintoista oli seurata, miten nypyt asettuvat neulottuun pintaan ja supernopeaa ainaoikeaa! Eli pystyi neulomaan jopa samalla kun paimensi jouluriehakkaita ipanoita :D
















Silmu-kauluri

Lanka: Novita Silmu, kirjava liila-roosa (801), 121 g
Puikot: 7 mm bambupyörö
Ohje: Novita syksy 2011